Wednesday, 5 November 2014

MENGIMBAS KENANGAN AHMAD AMMAR AHMAD A'ZAM

Assalammualaikum 

Semalam merupakan ulang tahun kematian Allahyarham AHMAD AMMAR BIN AHMAD A'ZAM iaitu 4 NOVEMBER 2014 di Istanbul, Turki. Puncanya adalah akibat dilanggar oleh ambulans ketika melintas jalan.

Ada sesape dlm kalangan kite kenal x siapa dia Ahmad Ammar Ahmad A'zam nie????

.."kenal nama je, xkenal sape org nye"..
.."dia tue bkn ke anak mantan ABIM?"..
.."ntah la..pemes ke die tue?"..

So, utk pengetahuan uolls AA merupakan satu-satunya anak lelaki kepada Tn. Hj. Ahmad Azam Abd Rahman, mantan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM). AA juga seorg pelajar Malaysia y mendapat tawaran utk sambung pelajarannya di Turki. AA juga merupakan pelajar kedua terbaik di dalam SPM 2010 di Maktab Tentera Diraja dan memilih untuk mengambil jurusan tamadun Islam di Turki.

KENAPA AHMAD AMMAR NIE LEH JADI PEMES

mesti ramai y tertanya-tanya kenapa AA nie femes sgt smpaikan ramai student nk jadikan AA nie sbg idol diorg..kan..kan..kan..

AA nie mempunyai niat utk memartabatkan Islam kerana rasa cinta dan sayang terhadap agama Islam. Sebab itu AA mengambil kursus sejarah ketamadunan Islam. Beliau mahu mengkaji tentang zaman kegemilangan Islam suatu ketika dulu.

KENAPA BELIAU DIGELAR SEBAGAI SEORANG SYAHID YANG TERTANGGUH

AA sebenarnya dari awal lagi sudah berniat utk mati syahid kerana AA sudah banyak terlibat dengan misi kemanusiaan seperti di Syria, Kemboja & sebagainya.

Namun kemalangan yang menimpa ke atas beliau semasa dalam perjalanan utk mengajar para jr menyebabkan beliau digelar syahid yang tertangguh.

Semasa proses pengebumiannya, ramai kalangan manusia yang hadir bagi menghormati arwah buat kali terakhir. kehadiran orang yang ramai ibarat orang hadir utk solat Jumaat amatlah di luar jangkaan para kenalannya serta keluarganya. mereka tidak sangka begitu sekali hormatnya masyarakat Turki terhadap anak mereka.


CATATAN TERAKHIR AHMAD AMMAR

Sebelum AA takdir menjemputnya, sempat AA buat catatanakhir utk dirinya dan utk disampaikan kepada masyarakat umat Islam masa kini.

Sebelum aku habiskan en3 nie, moh kita sesame sedekahkan Al-Fatihah bg allahyarham Ahmad Ammar Bin Ahmad A'zam.