Tuesday, 17 February 2015

MASALAH KESUBURAN PART 2

Assalamualaikum n Hi,

hari nie aku nk sambung cite pasal entri y lepas..sblm nie aku ad cite psl aku ke hospital pantai utk buat ujian lg sekali psl aku nye cyst tue n doc pn memg da comfirm memg ad di kedua2 belah tiub n suggest tok buang cyst tue..

aku xbook date lg tok operation tue..sb 1st aku takot..yela takot kang xpepasal doc tue buang sekali tiub aku..
2nd aku n suami berpendapat we should try n consult with another doc..xnk dgr dari sorg doc je dl..if doc lain pn ckp cmtu ok myb aku akn decide utk buat je operation tue..

sblm aku consult dgn mn2 doc y lain aku google n search what is emdometriosis n sejauh mana bahayanya cyst ini kpd kaum wanita..aku juga cuba cari penawar utk cyst nie..yela mana taw kan..kte kena la usaha if nk baik..

google2 n search2 aku jmpe la blog sis BEEHA SHAKLEE n aku trs sms sis beeha utk tnye lebih details psl cyts nie..tambahan plak sis beeha pn pernah ad cyts dl..

aku pn tnye segala mcm persoalaan tentg cyst nie..cmne leh kena cyst..da ada ank blm..apa amalan y diamalkan utk elakkan cyst nie..menu diet apa y sesuai oleh pesakit cyst nie..

setelah panjang lebar sis beeha bercerita dia kata try jmpe doc choeng n klinik dia ak kt taman tun aminah..sesape nk g nie alamat nye..

ELITE WOMEN'S SPECIALIST CENTRE
1, JALAN NAKHOTA 1, 
TAMAN UNGKU TUN AMINAH
 SKUDAI  81300  
JOHOR.

aku pn ada beli supplement shaklee selepas dicadangkan oleh k.beeha..
antara supplement y aku amek utk kecilkan size endo + kesuburan sekali yela aku kan jenis senggugut:



GLA


boleh baca fungsinya di sebelah pic tue selain tue menyeimbangkan hormon badan kita



VITA E




boleh tgk salah satu fungsinya adalah anti oksidan..rs semua sedia maklum anti oksidan nie lebih kpd mencegah kanser..elok n sesuai bg y ad ketumbuhan


ESP 

sgt2 dikenali sbg supplement yg sgt2 bgs dalam perbaharui sel2 baru..dan sangat2 penting bg pesakit yg ade cyst utk ambik ESP utk pertumbuhan sel baru dan utk fight sel2 yg ade cyst tu..tp depends pada body seseorg..mcm aku, body aku xsesuai selepas aku try 2 botol esp nie size cyst aku membesar..so aku stop amek ESP nie..tp ada sesetengah org sesuai..tgk pd penerimaan diri memasing..sb ESP berasaskan soya..sesetengah doc kata soya xbagus utk penyakit ketumbuhan..bla doc ckp cmtu n tambah plak aku da try n size cyst bertambah besar tue y aku terus stop..

aku xnk memandai2 nk jual or promote walaupun ESP sgt bagus utk kesihatan..sb kiranya tgk pd penerimaan bdn seseorg yea


B COMPLEX



VITALEA
ZINC


KEMAMPUAN TENAGA SEKS LELAKI
pengambilan untuk jangka masa panjang mampu untuk memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten, meninggikan kiraan sperma. Zinc secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga.

OVULASI WANITA
wanita memerlukan zinc untuk ovulasi. zinc juga membantu pengucupan uterus dan mengembalikan daya ketahanannya.


ok, next week nye aku kuatkan semangat utk berjumpa dgn doc tan utk dgr opinion dari die psl masalah aku..

aku xplain pd dia y aku ada endometriosis...n dia pn wt ultrasound utk comfirmation n rekod die..zup zap zup zap..settle..

so, doc tan ckp yes memg comfirm aku ada endo di kedua2 belah tiub aku..size lebih kurg 2++ n 3++...yea memg sedih sb nie da doc ke3 ckp benda y sama..BEZANYA doc tan kata dia xkan buat pembedahan dulu utk buang endo aku tue..sb katanya aku belum smpai setahun pn berkahwin..dia bagi peluang kalau dalam ms setahun n if aku xpregnant gk alternatif lain ialah buang endo tue..

sb doc tan kata aku nye adalah cyst air n ia tumbuh sb hormon dalam bdn aku y xstabil..dia kata if aku pregnant cyst tue biasanya akan mengecut sb hormon bdn aku akan bg pd baby..

lebih kurg 2 bulan sekali aku akn jmpe doc tan utk taw size endo aku samada semakin besar or kecil..yea..

since dari mac 2013 hingga oktober 2013 y mn ms bln oktober 2013 tue aku da pregnant..syukur alhamdulillah..

dalam entri b4 diz aku ada cite psl menu diet y aku amalkan tok pregnant n doa2 y boleh dibaca n diamalkan if uolls nk pregnant



so inilah ape y aku buat bg kawal size endo n amalan surah y perlu dibaca

harapnya pengalaman aku nie dpt membantu uolls

sesape nk taw lebih details atau nk try supplement nie boleh la ctc aku : 013-7179739
or emel : izzatiq5046@gmail.com