Sunday, 15 February 2015

MASALAH KESUBURAN

Assalamualaikum n Hi,

petg nie rs tergerak nk cite psl mslh kesuburan nie..bla aku bukak blog2 kesihatan ramai y mention belum pregnant lg even da lama kahwin..termasuk la classmate aku y doc suspek dia penghidap PCOS..

ya..PCOS juga merupakan salah satu mslh kesuburan y dihidapi oleh golongan wanita..

nie contoh pic PCOS

entry b4 dis aku penh cite psl mslh aku y menghidap endometriosis..

mcm mn aku boleh taw aku penghidap endometriosis nie bla aku xpregnant lg even ms tue baru 2 bulan kahwin tp punca utama sekali ialah aku mengalami senggugut y sgt kritikal..

mksd kritikal bg aku di sini aku akn mengalami kesakitan y amat di abdomen..smpaikan aku xboleh nk berdiri tegak n berjalan dgn betul..malahan aku akn dilanda demam n dah mcm org berpantang sb bdn aku rs seram sejuk mcm nk demam..siap berstokin n pakai baju sejuk sb terasa bdn sejuk sgt..

aku makan panadol pn da xjalan utk reduce period pain aku..
sampai tahap doc bg pain killer utk kurangkan sakit tue..
biasanya aku akn period pain smpai 3 hari baru ilg sakit tue..
aku memg akn berguling2 tahan sakit bla period pain dtg..
setiap bulan aku mengalami sakit y sama smpaikan suami aku soh aku g check ngn pakar..dia da xbagi check kt klinik biasa..

bg sesape y dok area kulai ada 1 specialist nie..Hong Women Specialist Clinic..boleh klik sini tok alamat n contact number...

aku g klinik nie dl utk comfirmation..Doc Hong akn buat ultrasound n vaginal scan utk tgk lebih details lg mslh kte..

bla doc buat scan tue, yes aku disahkan endometriosis kt kedua2 tiub fallopio..saiz endometriosis aku ms tue da 3cm++ for both side..

nie lak pic ENDOMETRIOSIS

perasaan??

perasaan aku sgt hancur luluh n sedih..tertanya2 kenapa mesti aku diberi ujian ini..doc nasihatkan aku utk buat pembedahan if aku nak pregnant..

yea bagi mana2 perempuan rahim adalah suatu benda y sgt berharga sekali..begitu gk ngn aku..
aku inginkan rahim y sihat agar aku dapat melahirkan zuriat ku sendiri..aku nk rs perasaan bagaimana zuriat ku membesar di dalam rahim ku sendiri..
perasaan aku bercampur baur..sedih..memikirkan kenapa mesti aku diduga..
aku terus kol suami aku utk citekan psl penyakit aku nie..
suami aku hnya mampu utk tenangkan aku n mtk aku kol ibu utk cite psl sakit aku nie..
yea ibu aku sgt terkejut blaaku cite psl sakit aku nie..yela dulu zaman mak2 kite jarang pasal sakit2 nie..sume elok je boleh branak pinak sampai bebelas org ank..

ok start dari hari aku taw aku ad cyst nie yea..hampir setiap hari menangis xtaw nk wt cmne..suami penat pujuk supaya g hospital utk tnye doc ape y kena buat..

yea aku dgn berat hati ikut kata suami aku tok dgr ape opinion dari doc..aku sbnrnye takot nk jumpe doc lg sb xbrani nk trima kenyataan if ad penyakit lain..yea TAKUT..

1st aku try consult dgn doc dari Hospital Pantai di Batu Pahat..mesti tertanye kn nape aku y keje kt kulai boleh pegi ke batu pahat sana..kebetulannya masa tue aku cuti balik kg so suami ajk skali pegi hospital pantai..

cam biasa la registration amik no n tgu sementara doc pgl masuk..
nurse kt citu sgt friendly siap bgtaw kt aku ms tue xde doc wanita y incharge ad doc lelaki je..siap mtk kebenaran aku boleh ke aku consult ngn doc lelaki..

ya ms tue aku ok je sb aku nk taw sgt psl endometriosis nie..
lepas beberapa minit tgu, nama aku pn dipanggil..
aku cite psl masalah aku..ye doc pn dgr dgn tekun nye cite aku nie..
pastu die ckp "ok pergi ke sana kejap kite scan dl"

yes, doc pn da comfirm aku memg ad cyst n die suggest kt aku tok buang cyst tue if aku nk pregnant..hurm, hancur luluh lagi hati aku..
b4 balik aku diminta amek darah if aku da ok dgn tarikh utk operate..
darah tue pihak hospital nk test utk kaji lg..aku pn xsure..

hish nie nmpknye da pjg sgt aku berceloteh..pasni aku cite lak apa y aku buat seterusnya utk masalah cyst aku tue yea

jumpa lagi di entri akan datang