Wednesday, 19 August 2015

HOW MOTHER FEEL

Assalammualaikum n Hi,

pernah tak korang kadang2 rasa nak marah je bila jaga anak...huhuhu..suddenly malam tadi aku rasa geram sangat dengan aatif sebab selalu la sangat asyik turun naik sofa..dok main panjat2 sofa merangkak ke hulu ke hilir kt bahagian sandar sofa tue..iols baru je nak letak badan kat tilam..yea weols tdo depan tv bentang tilam..kt bilik xmuat..bila baring je mula la aatif panjat sofa..bila dapat je panjat sofa tue mulut die membebel2 sebab berjaya panjat..nak tunjuk la kt mama die yang die da terror panjat sofa..duduk elok je dengan penuh bangga..sengih pun melebar sampai ke telinga..


nak jadikan cerita, semalam iols memg sangat2 penat balik keje..plus babah aatif pegi tengok bola kt stadium larkin..JDT vs PERAK la kot..aku pun malas nak amek port sangat game apa malam tadi..so malam tadi macam biasa..aatif seorang toddler yang sangat lasak plus die pun anak lelaki kan..lasak tue memg perkara biasa la..selalu iols ok je dengan aktiviti lasak aatif..solat pun aatif boleh behave dok sebelah iols ditemani dengan MR. IPAD nye dengan kartun chu chu tv la..dd animation la...xpela kan sebab iols nak solat waktu tu..selalu babah aatif akan jaga dan bergilir jaga bila nak solat..tapi memandangkan babah tengok game bola semalam, mama yang asalnya mood ok terus ke laut..

sebab aatif panjat sofa lepas tue sibuk merangkak sampai ke hujung sofa..tue law jatuh memang terlingkup benjol bagai nanti karang..yang kene marah mama die jugak sebab tak tengok anak main..huhuhu..

iols da mak ko ijao sekejap..iols marah aatif sebab degil tak nak dengar cakap iols..padahal toddler nie mana faham lagi apa yang dikata tak boleh dan boleh..

iols marah and pukul2 peha..bukan pukul kuat2 eh uols...karang ada kang yang buat report tangkap iols..iols pukul lembut2 kat peha aatif..pukul olok2 and konon2 je..sebab geram sangat..bila panjat sofa je sibuk nak merangkak..nk turun ikot suka hati dia..haishh...

tapi bila iols konon2 pukul tue, aatif boleh plak ketawa kuat2 and sengih lebar..terus iols xjadi marah sebab geram dengan aatif yang tersengih2 bila iols pukul olok2 tuh..hahahaha..terus xjadi nak marah uols..melting sangat2...sampai kan ada suara berbisik..Ya Allah apa yang aku rasa nie..dulu masa nak baby bukan main berjanji lagi akan sayang anak bagai menatang minyak yang penuh..nie baru anak buat sepah, dok main panjat2 da nak marah2 eh..babap karang baru taw..

yea, iols terus istigfar bebanyak..dan peluk aatif and say "sory sayang..aatif nak main, main la..mama teman..nak main panjat2, main la..mama duduk sebelah jaga aatif yea"

uols nak taw bila kita sedar akan perlakuan buruk kita tue, ingat ALLAH bahawa anak itu anugerah dan amanah, terus hilang perasaan marah dan penat tu..

yea aatif mama minta maaf yea...arini kita ajak babah jalan2 naik motor yea..sebab babah tak spent time dengan aatif semalam.babah balik dari game pun aatif da tdo dengan mama..

im very sure, ada sesetengah ibu2 di luar sana yang mengalami situasi yang sama kan..xpe..weols hanya manusia biasa...cuma mudah2an kita semua cepat sedar k!!!



tengok..tengok..mana tak geram..main panjat2..siap buat macam menunggang kuda..

seronok sangat bila berjaya panjat sofa..abaikan rumah yang bersepah..sebab kemas balik macam mana sekali pun selagi kecik ni tak tido memg macam tu la yea rumah nye