Monday, 10 August 2015

PRUBSN TAKAFUL

Assalammualaikum n Hi,

hari ini nak sambung sikit pasal insurans tuh...awal puasa aritu 17-19 Jun 2015 aatif kene admit hospital sb terkena jangkitan telinga OTITIS MEDIA..sb sebelum tue, da beberapa hari aatif demam on off..dekat seminggu gak la..suhu badan pulak selalu 38'c or 39'c..memang selalu kene pantau..

aku tak jangka aatif boleh terkena jangkitan telinga..sb sebelum nie die pernah jugak demam on off dengan suhu badan 39'c..tp after g kempas medical centre check, amek ubat, alhamdulillah aatif chat..

but diz time demam aatif lagi lama dari yang previous one dulu...macam mana boleh tau aatif terkena jangkitan telinga..masa tua da amik aatif dari uma bs dia..suami bawa jalan2 depan rumah..lepas tue suami panggil aku dari luar nak bawa aatif g klinik..aku tangah mandi masa tue...aku pon main mandi gajah jek..cepat2 kua n tanya suami kenapa nak bawa g klinik sb aatif baru g klinik 2 hari lepas..suami cakap telinga sebelah kiri aatif macam ada yang tak kene..sb telinga die penuh dengan kerak2..weolls pun apelagi berdezuuppp g klinik lg..firtsly nk g klinik pakar kanak2 wong..tp tutup la plak..lastly weolls decide g klinik biasa je..

after registration weolls tgu turn..tgu punya tgu punya tgu finally..nama aatif dipanggil..n then weolls bgtaw la doktor simptom2 aatif include da demam seminggu on off xbaik2..doktor pun buat full check up..aku g klinik yuri di bandar putra..services dari doktor tue memg sgt tip top..sb die belek anak aku atas bawah..bawah ke atas..check sana check sini..weolls as parent memg sgt2 berpuas hati dgn apa y doktor tue buat..after check doktor pn ckp aatif positif otitis media di telinga sebelah kiri..punca utama adalah air termasuk dalam telinga..apalagi masa mndi la air termasuk dalam telinga..aduhhh..weolls da risau..yela..takut effects aatif pekakk ke apa kan..sapa y tak risau bila anak sakit demam bagai semua..

after g klinik tue, weolls pantau suhu badan aatif..sebab doktor da bgtaw selagi telinga die xbaik selagi tue demam aatif akan on off..so aatif kene makan antibiotik..sepanjang malam weolls pantau..tp demam aatif xkebah2..merengek sepanjang masa..lastly weolls decide tok masukkan aatif g hospital..

HAAAAAh..part nie nk cite..memandangkan aatif ada medical card so weolls decide nak masukkan aatif g hospital putri or hospital abu samad under kpj hospital tp husband call hospital utk tnya ada bilik lg ke x n diorg ckp sume da penuh..aduhhh..pening kpala sekejap..sb weolls kt kulai..so plg dekat adalah hospital area jb..pikir punye pikir ktorg decide g hospital pantai di batu pahat..sebab pertama dekat dengan rumah parents iolls..sebab kedua esoknya da start ramadhan jd dengan adik2 yang ada kt uma boleh la tolong bawakan lauk pauk utk weolls makan kt hospital..

ok..step pertama bila nak admit is..pergi ke registration area utk daftar..after that jumpa doktor dl utk tgk sejauh mn kita sakit..so weolls bw aatif g bahagian kanak2..lps doktor check doktor pun advise weolls utk aatif admit hospital sb jangkitan telinga aatif agak teruk..hampir menutupi lubang telinga die..iolls da seram n kesian dengan anak bujang weolls tue..ok..so weolls decide aatif admit hospital..

after doktor kata admit je weolls kene daftarkan aatif utk admit hospital..ok masa nie la staff nk byr sndri or guna medical card..YESSS time nie la baru ktorg tahu betapa pentingnya insuran zaman sekarang..yea boleh if nk pergi ke goverment hospital but rasanya weolls mampu lg utk byr insuran aatif setiap bulan n services private hospital boleh dikatakan cepat jugak berbanding hospital kerajaan..utk lab test je da take a few hour utk tahu result..kebetulan aatif ada insurans so guna jela..

utk admit staff akn tanya nk bilik single doule atau nak y ramai nye..weolls pilih nk single tp bla  staff check bilik single penuh..weolls ambil single sb insuran aatif memg cover utk ambil bilik single..bilik single 1 malam lebih kurg dalam RM200..lastly weolls pilih double room mksdnye 1 bilik 2 katil..utk deposit hospital pantai charge dalam RM300 gitu..n aku just bg medical card utk diorg proses GL dgn pihak insurans...

so aatif admit lebih kurg 3 hari 2 malam..haa amek ko..da macam pakej bercuti je kan..weolls berpuasa pertama di hospital..MIL, FIL, SIL, ibu ayah n adik2 dtg melawat almost every day sebab hospital memg dekat dengan uma parents weolls..so kurg la sikit boring n aatif pn seronok aunty2 die dtg tgk n main dgn die..

fyi, selain kelebihan free je dok hospital nie, aatif gak dapat elaun bermalam..aatif admit 2 malam..so elaun yang aatif dapat lebih kurang RM400 gituh..

kt bawah nie kira kronologi yang aku bayar dengan yang pihak insurans da bayarkan sepanjang aatif admit tuh..


D.O.B  AATIF  =  27.5.2014

DAFTAR INSURANS =  2.9.2014 (3 BULAN SELEPAS AATIF LAHIR)

MONTHLY PAYMENT = RM 140.00

HOSPITAL PAYMENT = TOTAL RM 2,867.00 
(tolak yang tak termasuk dengan insuran..so insuran cover RM 2,690.70) YANG TAK TERMASUK INSURAN TOLAK DENGAN DEPOSIT 

AATIF ADMIT = 17.6.2015 (lebih kurang 10 bulan weolls amik insuran)

so cuba uolls kira monthly payment kali kan dengan 10 bulan..berapa..

RM 140.00 X 10 BULAN = RM 1,400.00


bil hospital 


kesian anak mama..tdo smpai tonggeng..tak selesa


ok...kt cni je da nmpk brapa y insuran cover..kalau kita simpan sendiri belum tentu cukup utk bayar bil hospital nie..

so kt cni je kita boleh tahu kenapa insuran sgt penting zaman skg nie..so..so..so..apelagi..

jom sesama beli insuran utk masa depan kita yea.

aku bukan agen insuran tp aku nak korg tau y insuran sgt penting utk masa skg nie..

yang nak amek insuran tue aku cadangkan amek dgn agen aku..die worldwide nye agen..mn2 saje die boleh pegi..utara selatan timur barat..haa die boleh pegi pnye lah..

FB : Harinah Hamzah / 013-7288912