Sunday, 25 January 2015

placenta previa vs contraction part 5

Assalamualaikum n Hi,

previous en3 aku ad cite psl cmne aku da mula rs nk bersalin..law nk taw leh bc sini..nie sambungan kejadian tersebut..hehehe..

ok jam 8.00 pg..rutin biasa la doc n nurse bersiap2 nk check every mommy to be kt wad..termasuk aku..

doc pakar y check aku slalu pn dtg n bg senyuman y paling manis..

"ok puan..puan taw kn pg nie kte da set kn puan utk czer..all da best ya puan"

"tq doc"

pas doc tue g katil lain je, aku trs kol suami aku tnye dia ktne..
seb bek dia da otw n nk smpai sepital da..

sedih taw if xde xdpt jmpe suami law nk bersalin..
rezeki aku..suami aku smpai lebih kurg 1/2 jam b4 aku di bawa ke bilik operation..

aku sempat gk kol ibu n mak mertua utk mohon ampun dan maaf..
tetibe rs sgt syahdu ms tue..
yela ko rs apa y mak ko rs ms nk beranak kan ko dl walaupun caranye berbeza..mksd aku berbeza aku bersalin scr c-section..tp mak n MIL normal

but it doesnt matter..situation is ko tetap nk bersalin...
time2 nie la teringat byk2 nye dosa kt ibu dl..degil..xnk dgr ckp..
aduhaii..tetibe trasa cmne kalau aku mati ms branak..adohaiii..takot oiii..
hanya ALLAH S.W.T je taw perasaan aku ms tue..

bla nurse soh siap2 tok tukar bj, time tue la suami aku smpai..die masuk n tgk je aku bersiap2..bkn bersiap nk g jalan eh..bersiap tkr uniform nk ke bilik operation...
suami aku senyum je..aku geram tgk..yela sb xcakap pape pn kt aku..
mybe sb xnk aku risau sgt..hahaha

ok bla aku da siap2 bertukar, nurse soh baring atas katil sorong utk tolak aku g bilik OT..sblm kena tolak kena minum  nta ubt ape nta..aku pn xtaw..tp tok czer memg wajib minum..rs kompom2 la xshodap...

ms nurse nk tolak aku g blk OT..aku da rs berdebar..takuutt sesangat..aku hnya nmpk suami aku follow je..
ms nie ibu n MIL xsampai g..yela sb pg tue aku baru tepon diorg..xtaw diorg dtg ke x

ms nie rs nk nangis pn ada..sgt2 ada..takot sgt..xyaw nk kabo rs takot tue cmne..tp memg takot la..

smpai je kt bangunan tok ke bilik OT, suami aku xdibenarkan masuk g..
lg la aku bertambah sedih..memg nk nangis...

tp aku kuatkan semangat sb aku penah dgr doc ckp jgn rs takot sgt sb takot bg implikasi ms czer nt..
ms tue baru la aku terigt  nk beristigfar..pnya rs takot smpai aku rs ms tue fikiran aku blank trs..xtaw nk buat ape..
sepjg kena tolak ke bilik OT tue,aku bc sume doa semoga dipermudahkan ALLAH utk aku bersalin..

bla da smpai kt area OT ada staff kt ctu dtg n soh aku bgtaw sape nama aku...nie tok comfirm kn aku adalah patient y bakal dioperate pg tue..

da settle pindah milik dari nurse wad bersalin ke nurse bilik OT..aku ditolak ke bilik OT lak

bla da smpai bilik OT, aku tgk sume staff n doc da standby..nurse pn angkt aku tok diletakkan kt ats katil operation tue..nurse2 sume plak da mula start psg wayar bagai..

ad lg sorg staff nurse tue nk tekapkan topeng kt muka ak..tp sblm tue die ajar cara bernafas

"dik,  nt tarik nafas perlahan lahan jgn laju2 sangat, nafas je mcm biasa..tarik nafas hembus n tarik nafas lagi hembus ya"

aku hnya boleh mengangguk je..xmampu utk berbicara lg ko..

another staff baru masuk bilik OT n said

"izzatiq, selawat byk2 istighfar igt ALLAH"

huh, lg la debar..tp aku xsempat nk rs debar sgt sb ms tue tgh pakai topeng tue..xlama aku trs pengsan xsedar pape..

"izzatiq bgn...izzatiq"

aku rs cm tgh bermimpi..mata cm berat je nk bukak..tp ad tgn y dok men tepuk2 bahu aku

"izzatiq"

aku dgn mamai..paksa la gk buka mata

"izzatiq awk da bersalin yea"

aku hnya mampu menggangguk

pastu berlaku lagi pindah milik..hahaha

dari staff OT ke staff wad bersalin plak..

time kena tolak nie aku kejap bukak kejap pejam mata..
rs mengantok sesangat..

nta cmne..kt 1 area tue aku rs nk bukak mata..n tetibe aku ternampk suami aku..bla ke depan ckit aku nmpk ibu n MIL aku..aku tgk MIL aku da nangis2..n xsemena aku pn nangis gk..xtahan rs sebak saat tue..
xsangka ibu n MIL dtg gk..

aku trs diletakkan kt wad bersalin..
bla da smpai..aku xmampu nk buka mata lebih2 sb kesan ubt bius tue..

utk pengetahuan uolls, patient PP akan full bius yea..cm patient lain law baby songsang or what..doc akn bg diorg half bius..sb tue ms czer diorg sedar sb atas xbius..

doc bg bius dari pinggang ke kaki..mksdnya dari pinggang da xrasa ape..

cm kes aku, memg wajib full bius sb takot berlaku complication ms czer

tp bla da lepas bersalin aku rs lega...

tp persoalannya, mn baby aku..knape doc xbagi bby kt aku??

mana??..mana??

anak aku mcm mana?

chat x dia??

jeng..jeng..bc la lg en3 akn dtg..huhuhu..

tq sb sudi baca omelan aku