Sunday, 25 January 2015

placenta previa vs contraction part 4

Assalamualaikum & Hi,

skg aku nk smbg cite psl aku bersalin dan beranak...
da best moment dlm hidup bila kita jd mama...

ok
cm y uolls taw aku bersalin czer..
pengalaman bersalin czer??
hurmm..lets aku setori mori eh..


EDD aku sepatutnya 16.6.2014
so bla aku admit n doc pn da check status placenta/uri aku tue tetap xnk balik dok kt tempt asl die, doc comfirm c-section on 3.6.2014

doc awalkan seminggu bermakna ms tue bby aku da 40 mgu
nak jadikan cite ank aku da xsabo nk keluar dari uma free y dia dok tue...

aku bersalin 27.5.2014
jd 2 hari sblm ari kejadian aku da mula rs xselesa..

xselesa cmne??
hmm, perot kerap mengeras tp blm rs sakit

sehari sblm plak makin kerap mengeras n da  mula rs sakit kt ari2..
rs nye cm bby da mula men tolak2 nk kua..
jp2 rs sakit...jp2 ilg..jp2 dtg balik..
ms tue aku wt xtaw je g..yela xde pengalaman rs sakit nk branak ko..

sehari sblm branak 26.5.2014
di kala waktu petang bla pelawat da xleh nk dtg melawat aku n geng2 mommy y dok 1 wad pe g..bukak warong mak jah r kt wad tue..
borak2..sembang2..
tgh menyembang ad la org jual mknan..
kebetulan plak mknan kt sepital ptg tue xbape nk menepati selera citarasa aku..
so tnpa rs bersalah aku mkn sb ank aku y nk mkn..
hahaha..ye r..betol r..ank aku nk mkn wei..
aku beli r roti jala n apa nta..aku xigt lg 1 aku beli apa..hehe..2 jenis mknan aku nk melantak...

dlm kol 6.55 ptg da memg cik puan misi2 menjalankan tugs n tgjwb diorg tok check mommy y dok kt wad..
yela routine check up for a few hour..
biasanya lebih kurg 4/5 jam skali nurse akn dtg buat check up...
basic check up is check heartbeat bby..
sesape y ad kencing manis akn check gk (depends pd sejauh mn tahap ketinggian gula2 korg..hahaha..gula2 ko..acah2 mak enon je..tahap gula ye..bkn tahap gula2)

check berapa kerap contraction dtg..biasa akn check setiap 10 min bape kali contraction / 5 min bape kali..

nk jadi cite aku nie..mulut gatal nk tnye kt akk nurse tue..walaupn aku xrs sakit sgt tp bby da kerap mengeras..

aku : kak, sy nk tnye la..contraction tue rs nye cmne ek??..sy  kdg2 rs da mcm keras2..tp xtaw r tue   contraction ke ape..

nurse : xpe..cni akk check dl eh..

::akk misi tue dok sblh aku smbil singsing lengan bj sb nk tgk jam smbil tapak tgn dia letak kt perot aku...

nurse : da lama ke rs?

aku : da 2 3 hari gk..cume semlm n arini kerap lak mengeras..pastu kdg2 sakit kt ari2..dia cm tolak2 jek..kenapa kak?

nurse : hmm, nk ikotkan da mula contraction nie..ad la dlm 10 min sekali dua bby mengeras..tp xpe kte wt ctg dl eh..

(ctg : sejenis alat utk mengukur heartbeat bby n kekerapan contraction)

sumber ehsan google: sebelah mk ck tue la mesin ctg

aku : hah!!! (terpinga-pinga sb cm xcaya je aku da mula contraction cume blm full rs sakit nye tue)

~ms tgh buat ctg tue nurse kerap kali kua masuk blk ctg tue tok pantau sejauh mn contraction aku

tengah syok2 baring sambil berangan cmne nk jd kurus balik after deliver tetibe

doc masuk ngn akk nurse tue n tgk draf ctg aku n xplain kt aku

doc : puan, puan da mula sakit nk bersalin nie..tp skg nie puan ada mslh PP..so sy akn refer ngn boss sy..buat ms skg sy akn pasang drip satu lg pd puan tok standby sb sy rs esk puan akn bersalin..n kejp lg sy akn bg puan injection tahan sakit utk elak puan rs sakit contraction tue sb bla sakit kte takot akn berlakunya tumpah darah..

aku y cm xpercaya nie cm xterima kenyataan sb hah aku da nk branak ker??..betol ke..cept nye..ish..yeke..rs kalau kene penampor pn still cm xcaye gk..

doc : ok puan..sy nk psg drip nie ye..tahan ckit yea...

(aku y masih mamun pn cm xrasa je doc tue psg drip tue eh)

doc : ok puan..mlm nie paun da start puasa sb esk puan akn bersalin (hmm, comfirm czer, xpela..xde rezeki bersalin normal)..nt puan blik wad staff nurse akn bg injection tahan sakit..

aku y otw nk balik ke katil, lalulah dpn wad geng2 borak sembg bagai..siap interview g..

akk wad sebelah : ti, cmne??..doc ckp ape??

aku : hmmm, doc ckp kte da kena puasa..sok branak..doc da book pg bilik operation

akk wad sebelah : ha, ok la tue da selamat sume..akk nie xtaw g bla..xpe doa byk2..insyaAllah selamat semua

aku : yela kak..mudah2an

sampai je kt katil aku trs tepon suami aku..

aku : b, sok syg bersalin..sb da ad contraction..hmmm..takutnya..pastu da la td da beli mknan xsempt nk mkn..doc soh puasa xbagi g da mkn n minum..tp haus la..xminum g..lama lak tue td wt ctg..

suami : xde ape la..doa byk2..minum je ckit..ilgkan haus tue..nt diorg kol b kn bgtaw syg czer sok?

aku : xtaw r kol ke x..kol kot..yela sb nk sign..sok b xya la kj..dtg cni trs..taokt r..jp g nk kena cucuk utk tahan sakit sb contraction da ad n da kerap..

suami : xpela b tgu diorg kol je..tp ape2hal tepon b taw..

aku : hmm, yelah..eh nurse da smpai..nk kne cucuk nie..

suami : jgn lupa minum ckit

aku : ok b..bye..(nada sedih sb suami xde dkt..waaa)

suami : ok..

nurse : nie injection utk tahan sakit yea..nt da cucuk jgn bgn g toilet taw..sb ubt nie mengantuk ckit spy awk x rs sakit..

(cucuk kt punggung lg wei..kali nie da 3x kena cucuk kt ctu..sakit??..sakit gk tp x sebisa cucuk matangkan paru2 bby)

pas nurse da xde..aku pn minum la ckit air kosong sb haus sgt..mknan y aku beli ptg tue xsentuh lgsg..tp serius memg trs da xde selera

a few minute lepas tue, pergh memg penangan ubt tue aku trs tdo..xigt ape da...y aku igt stiap brapa jam nurse or doc akn dtg pantau aku tok check contraction aku..walaupun aku da xrasa tp nurse n doc y check memg rs n kerap mengeras perot aku tue..smpai kn doc tue ckp knape x letak aku kt wad bersalin utk standby if something bad happen..sb aku adlh mummy PP type 3..if bleeding will c-section trs..

smpai ke pg sok nye doc n nurse pantau aku..tp kesan ubt tahan sakit tue sgt la power weiii..sb aku cm sedap tdo je..da xrasa nk pk psl bersalin...laki aku kol pn aku cm mamai2..nta ape aku ckp ms tue aku pn xigt da...


uish..cm terlebih pjg lak en3 kali nie yek..
aku smbg la next en3 lak ek..nt kang malas lak uolls nk bc..hehe

tq sb sudi bc omelan aku